Van te voren had ik wel een idee wat ik ongeveer allemaal mee moest nemen voor het beklimmen van de Kilimanjaro, maar toch twijfelde ik over een aantal dingen. Ik kon veel paklijsten vinden op internet, maar had ik echt alles nodig? Hieronder zal ik daarom opsommen wat ik allemaal mee had, wat ik een aanrader vind en wat ik de volgende keer niet meer mee zou nemen.
Ik heb een aantal artikelen geschreven over de Kilimanjaro. Als je naar meer informatie opzoek bent kun je verder lezen in onderstaande artikelen:
- De Kilimanjaro beklimmen: zo heb ik mij voorbereid + praktische zaken
- De Kilimanjaro beklimmen: wat zat er in mijn backpack en daypack?
- De Kilimanjaro beklimmen: random tips
- De Kilimanjaro beklimmen: verlenging op Zanzibar + hotels waar ik sliep
- De Kilimanjaro beklimmen: hoeveel heeft het in totaal gekost?
- De Kilimanjaro beklimmen: dagverslag Machame route + wat had ik aan
Mijn backpack en daypack
Tijdens de beklimming had ik een backpack en een daypack mee. Beiden zijn onmisbaar.
Mijn backpack heb ik al zo’n acht jaar en ben nog steeds heel tevreden. Ik heb een backpack van het merk Lower Alpine type ND55+10. Je backpack mag maximaal 15kg zijn, zorg er dus voor dat je niet te veel (zware) spullen pakt. Ik had ongeveer 12kg ingepakt waarvan een deel in het hotel zou achterblijven, dus het is zeker haalbaar om onder de 15kg te blijven. Mijn backpack is sowieso relatief klein, namelijk 55 liter met de mogelijkheid om 10 liter groter te maken, wat mij beperkt in veel spullen meenemen. Ik vind het zelf heel fijn, omdat je anders toch geneigd bent om veel mee te nemen en nu keuzes moet maken wat je wel en niet gaat gebruiken.
De backpack heeft zoals elke andere backpack een beschermhoes. Deze deed ik voor de zekerheid nog om de backpack, maar dit is niet per sé nodig. Je backpack wordt overdag in een grote, afgesloten, waterdichte zak door de porters naar het volgende kamp gedragen op hun hoofd.
Mijn daypack had ik speciaal voor deze tocht gekocht. Het is deze Deuter geworden in het zwart van 22 liter. In de winkel heb ik een aantal tassen geprobeerd, waaruit deze aan mijn eisen voldeed en het best zat. Een aantal eisen die ik had waren:
- Een tas met een apart vakje/gaatje voor het slangetje van de camelbag, zodat het slangetje niet via de rits naar buiten gaat.
- Een tas die een (kleine) heupband had, zodat ik de tas op m’n heupen kon dragen in plaats van alleen op mijn schouders.
- Een tas die niet te groot, maar ook niet te klein. Ongeveer 20 liter leek mij perfect.
- Een tas die ruimte had tussen mijn rug en de daadwerkelijke tas.
- Een tas met voldoende vakjes, ook een kleiner vakje zodat ik daar kleinere items in kon opbergen.
Laat ik vooropstellen dat ik heel erg blij ben met de kwaliteit van de tas die ik uiteindelijk gekozen heb. Hij is makkelijk in gebruik door de verschillende grote en kleine vakken. In het grote vak zit ook nog een soort vakje waar je de camelbag in kunt zetten. Daarnaast zit er op de voorkant een iets kleiner vak, met daarin een nog kleiner vakje. Hierin borg ik een aantal spulletjes op, zoals een klein tubetje met SPF, lippenbalsem en tissues.
Tijdens de beklimming heb ik wel een aantal keer last gehad van mijn schouders. Ik denk dat dit verschillende oorzaken heeft en niet volledig is toe te wijzen aan de tas. Ten eerste heb ik de tas wellicht niet voldoende gepast in de winkel of niet genoeg modellen uitgetest. Daarnaast heb ik wel vaker last van mijn schouders (ik werk de hele dag achter een computer) en had ik op dag 3 mijn tas veel te zwaar gepakt. Ook heb ik niet van tevoren getraind met een zware tas op mijn schouders/rug. De volgende keer maak ik deze fouten dus niet meer.
Bergschoenen
Iets wat iedereen natuurlijk mee heeft, zijn bergschoenen. Ik heb bergschoenen gekocht van het merk Hanwag, type B, model Tatra Lady GTX. Ik ben geen expert op dit gebied, dus over schoenen zou ik vooral andere websites, blogs en winkels raadplegen. Wel kan ik je vertellen dat ik zeer tevreden ben met deze schoenen en ze zeker aanbeveel.
De schoenen zaten vanaf dag 1 als gegoten, al is dat natuurlijk per voet verschillend. In Nederland heb ik 3x een korte afstand gelopen van 5km en nergens last van gehad. In de winkel werd mij verteld dat type B schoenen vanaf het begin goed moeten zitten en je ze nauwelijks hoeft in te lopen. Mijn collega’s hebben mij voor vertrek bang gemaakt dat ik door het minimale inlopen veel last van blaren zou krijgen op de berg. Natuurlijk was ik hier ergens ook bang voor, maar de medewerker in de winkel heeft mij zo op het hart gedrukt dat inlopen niet nodig was, dat ik het risico genomen heb. Ik heb de schoenen ongeveer een maand voor vertrek gekocht, dus veel tijd was er ook niet om in te lopen.
Tijdens de tocht zaten de schoenen als muiltjes en heb ik geen moment last gehad van blaren. Door de waarschuwingen heb ik op dag 1 preventief blarenpleisters geplakt, maar dit bleek niet zo’n succes. Je voeten gaan natuurlijk zweten tijdens de wandeling. De blarenpleister glijdt op die manier van je hiel af en zit aan het eind van de dag niet meer op de plek waar je ‘m aan het begin van de dag had aangebracht.
Verder heb ik geen enkele keer last heb gehad van koude voeten. Hier was ik het meest bang voor, voor vertrek. Ik ben namelijk nogal een koukleum en heb snel last van koude handen en voeten. Niet alleen de schoenen hebben hierbij geholpen, ook heb ik goede sokken aangeschaft. Dit waren de Falke TK1 Wool sokken, gemaakt van marine wol. Ook op dit gebied ben ik geen expert, maar wel ervaringsdeskundige en kan ze zeer aanraden!
Wat zat er in mijn tas?
Later zal ik nog een dag-tot-dag verslag schrijven waarin je kunt lezen wat ik elke dag aan heb gehad. Hieronder alvast een overzicht welke kleding en spullen ik mee had. Elk kledingstuk heb ik apart in een ziplock zakje meegenomen. Dus elke broek heb ik apart in een ziplock zakje gestopt, elk t-shirt, etc. Dit om alle kleding schoon te houden wat schoon moet blijven en stof buiten te houden. Al het ondergoed en sokken heb ik bij elkaar in een zakje gedaan. Ik zou de volgende keer weer kleding opbergen in ziplock zakjes. Niet alleen blijft alles zo lang mogelijk schoon, maar ook blijft je tas redelijk overzichtelijk wanneer je het netjes opvouwt.
Voeten
- Bergschoenen type B merk Hanwag model Tatra Lady GTX. Zoals hierboven beschreven zaten de schoenen super! Ik heb geen enkele blaar gekregen en geen koude voeten gehad.
- 1x sportschoenen. Ik had een oud paar Nike’s meegenomen om te dragen als je op het kamp aankomt. Toch wel fijn om even andere schoenen aan te kunnen doen die een stuk lichter zijn dan je bergschoenen. Ook is dit handig om mee te nemen voor als je ’s nachts naar het toilet wil. Dan kun je makkelijk even een paar simpele schoenen klaarzetten en aandoen.
- 2x bergsokken Falke van marine wol type TK1. Onder andere tijdens de nacht naar de top heb ik deze sokken aan gehad en heb geen moment koude voeten gehad (en ik ben een koukleum). Zal vast ook de combinatie zijn geweest met de schoenen.
- 3x hardloopsokken Falke type RU4. Lopen heerlijk en waren voldoende dik om de eerste 3 dagen in te lopen. Als je goed hebt gerekend zie je dat ik niet voor elke dag een schoon paar sokken bij mij had…
- 1x Gamaschen. Dit heb ik geleend van een collega. Het zijn een soort beschermers over je schoenen/broek en kan handig zijn wanneer je afdaalt door grind. Ik heb het uiteindelijk niet gebruikt, vooral omdat ik geen zin had om boven op de top ze aan te trekken. Uiteindelijk vond ik het ook niet echt nodig om ze aan te hebben. Ik zou ze dus niet opnieuw meenemen.
Benen
- 1x korte hardloopbroek. Mijn broek had een klein zakje op de achterkant. Deze heb ik uiteindelijk niet aan gehad, omdat de temperatuur niet hoog genoeg was. Bij een hogere temperatuur kan ik dit wel aanraden. De volgende keer zou ik dit dus wel weer meenemen.
- 1x ¾ hardlooplegging met zakje op de achterkant. Deze heb ik uiteindelijk 7 dagen aangehad, je wordt vanzelf laks met de hygiëne 😉 Zakje heb ik uiteindelijk niet gebruikt, dus was voor mij overbodig.
- 1x lange hardlooplegging met zakje op de achterkant. Deze heb ik 6 dagen aan gehad over de ¾ legging heen. Ook hiervan heb ik het zakje op de achterkant niet gebruikt.
- 2x wandelbroek/afritsbroek. Dit was een zoektocht voor mij. Ik ben namelijk niet in het bezit van een dergelijke wandelbroek of afritsbroek. In de winkels heb ik gekeken, maar vond het vaak te duur of niet van de juiste kwaliteit. Daarom ben ik bij de kringloopwinkel op zoek gegaan en geslaagd. Bij de kringloopwinkel heb ik meerdere keren gekeken en hadden ze vaak broeken in de maat 40+. Als dit jouw maat is, kun je er dus goed slagen. Ik heb een kleinere maat en kon helaas geen broek vinden in die maat. Daarom heb ik twee broeken gekocht die te groot waren en deze ingenomen bij de taille. Mijn moeder heeft vervolgens nog de broekspijpen versmalt, waardoor ze prima zaten. Uiteindelijk heb ik deze broeken helemaal niet aangehad tijdens het wandelen. Ik vond de hardlooplegging heerlijk zitten. Wel heb ik tijdens het slapen deze broeken aangehad, omdat het ’s nachts goed koud kan worden. Ook heb ik de mazzel gehad dat het niet heeft geregend op de weg naar de top. Had het wel geregend, dan had ik deze broek(en) zeker aan gedaan.
- 1x skibroek. De skibroek wilde ik mee voor de nacht naar de top van de Kilimanjaro en heb ik daar ook voor gebruikt. De nacht naar de top heeft het van het begin tot het eind gesneeuwd. Ik was dus erg blij dat ik deze broek mee had!
- 1x regenbroek van de Hema. Deze heb ik last-minute gekocht. Ik wilde een wandelbroek van goede kwaliteit kopen die ook tegen regen bestand was, maar die vond ik iets te prijzig voor eenmalig gebruik. Ook twijfelde ik of ik deze broek écht nodig zou hebben, gezien de 2 semi-waterdichte wandelbroeken die ik meehad. Toch heb ik op het laatste moment op aanraden van een collega een simpele regenbroek van de Hema gekocht. Ik had deze optie zelf nog niet bedacht. Deze regenbroek heb ik (je raadt het al) op de dagen aangehad dat het regende. Dat was tijdens de nacht naar de top en de hele terugweg. Wil je dus niet te veel geld uit geven aan een waterdichte broek, koop er dan gewoon een bij de Hema.
Bovenlichaam
- 2x sportshirt singlet/zonder mouwen. Dit heb ik 6 van de 7 dagen aangehad (op een gegeven moment vind je iets niet snel meer vies 😉 ). Je kunt dit zien als een thermohemdje.
- 3x sportshirt met korte mouwen. Deze heb ik alle drie zo’n 2 á 3 dagen aangehad, elke dag.
- 1x sportshirt met lange mouwen. Dit heb ik 4 dagen aangehad.
- 1x fleece shirt met lange mouwen, capuchon doorlopend tot over de mond van Decathlon. Dit shirt heb ik tijdens de nacht naar de top aangehad. Ik kan je verzekeren, hiermee ga je het niet koud krijgen. Ik had het zelfs veel te warm, waardoor ik de ‘flap’ voor de mond naar beneden heb gedaan. Maar ach, liever te warm dan te koud. Dit is zeker een aanrader!
- 2x fleece vest, waarvan één met capuchon. Een fleecevest heb ik bijna elke dag tijdens het wandelen aangehad of in ieder geval mee genomen. Op het kamp had ik ’s avonds altijd een fleece vest aan.
- 1x dun waterdicht jasje. Ik had nog een hardloopjasje liggen van de Decathlon. Maar dit waterdichte jasje bleek niet zo water dicht… Daar kwam ik op dag 1 al achter toen het begon te miezeren. Gelukkig heeft het op weg naar de top niet meer geregend en heb ik deze verder niet nodig gehad. Maar een volgende keer zou ik zeker een goed waterdicht jasje kopen!
- 1x winterjas. Ik heb een winterjas van Jack Wolfskin gekocht bij Bever. Dit is eigenlijk een wintersport jas en was wind en waterdicht, maar toch licht van gewicht. Met deze jas ben ik heel erg blij geweest. Vanaf dag 4 heb ik deze altijd aan gehad. Op de top heb ik deze jas natuurlijk aangehad en ik heb het (mede door alle laagjes) geen moment koud gehad, eerder te warm. De jas bevat een aantal grote zakken en een klein zakje bij de rits van de jas, tegen mijn lichaam aan. Dit kleine zakje vond ik erg handig, hier bewaarde ik namelijk de batterij van mijn camera in zodat de batterij minder snel leeg gaat.
- 1x poncho. Voor de zekerheid voor als het regende. Deze heb ik gebruikt bij de afdaling, omdat het van de top naar beneden alleen maar heeft geregend. Poncho’s zijn klein, dus die zou ik volgende keer weer meenemen.
Ondergoed
- 7x string. Oke, na mijn vorige confessies dacht je waarschijnlijk dat ik het niet zo nauw nam met hoe vaak ik kleding draag, maar ik probeerde toch nog een beetje hygiënisch te zijn door elke dag schoon ondergoed aan te doen 😉
- 2x sport-bh. Tijdens de week heb ik alleen sportbh’s gedragen. In Nederland draag ik deze tijdens het sporten (duh…), daarom wist ik al dat ik ze erg lekker vond zitten. Dat is natuurlijk wel belangrijk, dus als je nieuwe sport-bh’s koopt speciaal voor deze tocht, zorg dan dat je ze al een aantal keer hebt gedragen.
Handen
- 1x liners/onderhandschoenen van Decathlon. Deze tip kreeg ik van iemand en was ik zelf nooit op gekomen. Ik heb een paar liners op de dag voor de top aan gehad toen het wat kouder werd. Tijdens de nacht naar de top heb ik ze onder mijn wanten aan gehad. Dit is zeker een aanrader!
- 1x Wanten. Wanten heb ik kunnen lenen. Ik raad je aan om wanten aan te doen en geen handschoenen. In wanten zitten je vingers namelijk dicht bij elkaar, waardoor je vingers elkaar warm houden.
Hoofd
- 2x Muts. Zijn 2 mutsen nou echt nodig? Nou nee, niet echt, maar was er toch blij mee. 1 muts had ik al lange tijd klaarliggen. Dit was een echte wintersport muts en zag er nog eens leuk uit ook. Ik zak mijzelf al helemaal op de top van de Kilimanjaro staan met deze muts op 😛 (spoiler: uiteindelijk zat mijn capuchon vastgevroren op mijn hoofd, van de mooie muts was dus niets te zien). Deze muts heb ik alleen de nacht naar de top op gehad. De tweede muts heb ik last minute gekocht bij de Hema. Gewoon een simpel zwart mutsje. Ik twijfelde of ik eigenlijk een hoofdband zou kopen om mijn oren warm te houden, maar uiteindelijk toch blij geweest dat ik voor een tweede muts heb gekozen. ’s Nachts kon het erg koud zijn en heb ik de muts opgehouden met slapen. Ik kon ‘m lekker over mijn ogen en neus heen trekken, zodat ik geen koude neus kreeg.
- 2x sjaal waarvan 1x sjaal van Decathlon. Bij de Decthlon zag ik een fleece sjaal die rond was en als een koker om je nek zit met voldoende ruimte rond je nek. Deze heb ik aan gehad tijdens de nacht naar de top. Ik had mij die nacht zo warm gekleed, dat ik de sjaal na een uur al heb afgedaan. Desondanks zou ik deze sjaal zeker meenemen, afdoen kan altijd. De tweede sjaal die ik mee had was een sjaal die ik twee keer om mijn nek kon slaan. Deze sjaal heb ik bijna elke dag om gehad.
- 1x pet. Een pet heb je zeker nodig tijdens de wandeldagen. De zon kan volop schijnen, een pet kan dan een zonnesteek voorkomen. Sowieso is het weer erg veranderlijk, dus je kunt het best elke dag een pet meenemen.
- 1x skibril. Deze heb ik gelukkig kunnen lenen en heb ik opgedaan tijdens de nacht naar de top. Het sneeuwde en was handig om geen sneeuw in je gezicht te krijgen. Omdat ik zo warm gekleed was, heb ik na een uur de bril afgedaan. We hadden de wind schuin in onze rug, waardoor de sneeuw niet in mijn gezicht kwam. En wanneer de sneeuw wel in mijn gezicht kwam, vond ik het een heerlijke afkoeling.
Toilet spullen
- 1x handdoek. Ik had een heel klein sporthanddoekje mee. Elke ochtend en middag werd er een teiltje warm water aan je tent verzorgd, de zogenoemde ‘washy washy’. Op dat moment kon je je opfrissen in de tent. Ik vond het fijn om mijn gezicht te wassen met dit handdoekje. Ondanks dat ik het handdoekje niet veel heb gebruikt, zou ik het toch meenemen.
- 1x pakje vochtige/make-up remover doekjes. Natuurlijk droeg ik geen make-up op de Kilimanjaro, maar het was wel fijn om elke ochtend en avond een vochtig doekje over je gezicht te kunnen halen. Ook handig om te gebruiken om je voeten mee te ‘wassen’ en je handen mee schoon te maken.
- 1x tandenborstel en mini tandpasta. Ondanks dat hygiëne niet heel hoog op de prioriteiten lijst staat op de berg, heeft dit geen verdere uitleg nodig lijkt mij.
- Gezichtscrème. Vond het fijn om toch elke ochtend mijn gezicht in te smeren met een beetje crème. Ik had een mini tubetje mee, zodat het weinig ruimte in beslag nam.
- 1x mini deodorant. Heb ik elke ochtend gebruikt, geeft je toch een soort van ‘gewassen’ gevoel.
- 1x haarborstel. Tsja, om je haar mee te borstelen.
- 1x mini portje vaseline. Dit gebruik ik elke ochtend en avond op mijn lippen, maar niet voor iedereen een must om mee te nemen.
- Zonnebrand. Ik had een aantal mini tubetjes met zonnebrand bij mij. Ook had ik een klein tubetje mee twee uiteindes. De ene kant bevatte zonnebrand voor op het gezicht, de andere kant had een apart zonnebrand voor op de lippen. Deze combinatie tube had ik in mijn daypack zitten. Ik raad je aan om ook zonnebrand voor je lippen mee te nemen.
- 1x pincet. Voor de meeste mensen overbodig, maar ik vond het fijn om toch mijn wenkbrauwen bij te kunnen houden 😊
- 1x scheermesje. Om af en toe toch je oksels bij te werken.
- 1x mini droogshampoo. Na twee dagen niet mijn haar gewassen te hebben begon het al vet te worden. Vanaf toen ben ik met droogshampoo in de weer geweest. Uiteindelijk heb ik vooral een muts op gehad en mijn haar in een invlecht gedaan. Op die manier heb je het minst last van je vette haar.
- Haarelastiekjes. Zodat ik mijn haar in een staart of vlecht kon doen.
EHBO setje
Ik had een EHBO setje met kleine spulletjes mee, de belangrijke zaken heeft de gids ook bij zich. Het EHBO setje had ik altijd in een klein plastic zakje in mijn daypack.
- Blarenpleisters en pleisters. Liever te veel dan te weinig!
- Klein rolletje met sporttape. Uiteindelijk niet nodig gehad, maar dit neemt zo weinig ruimte in beslag dat ik dit de volgende keer weer mee zou nemen.
- Paracetamol en ibuprofen (200mg, sterker was helaas uitverkocht bij de drogisterij). Ibuprofen heb ik gebruikt op het moment dat ik hoofdpijn kreeg door de hoogte. Binnen een half uur was ik van mijn hoofdpijn af, dus dit zou ik absoluut weer meenemen.
- Imodium en laxeertabletten. Al wil je laxeertabletten liever niet gebruiken op de berg…
Overige spullen
Onderstaande spullen had ik verspreid over mijn backpack en daypack.
- Reiskussentje. Ik koop nooit een opblaasbaar kussentje of iets wat daar op lijkt, want ik vind het meestal niet zo fijn slapen. Ik heb het kussentje uit het vliegtuig meegenomen, wat een klein mini kussentje is. Dit kun je makkelijk oprollen en het zo ietsje kleiner maken. Dit kussentje bewaar ik helemaal bovenop in mijn backpack. Slaapt prima!
- Handwarmers. Ik heb een setje van 8 handwarmers bij de ANWB gekocht. Dit is niet zo zeer een must, maar maakt het wel iets comfortabeler. ’s Nachts bleek ik het soms toch wat koud te hebben. Dan gebruikte ik een handwarmer en legde die bij mijn voeten neer of hield het in mijn handen vast. De nacht dat ik naar de top ging, heb ik ook een setje in beide handschoenen gestopt, zodat er geen kans zou zijn om koude vingers te krijgen. De handwarmers zijn de hele tocht naar de top (zo’n 7 uur) warm gebleven. Op de weg terug van de top naar het kamp wilde ik een nieuw setje gebruiken, maar deze werden helaas niet warm. Geen idee of het aan de kou op dat moment heeft gelegen of aan iets anders.
- Hoofdlampje + voldoende batterijen. Een hoofdlampje is onmisbaar. ’s Nachts op het kamp heb je dit nodig wanneer je naar je tent wil gaan of naar het toilet moet. Ook heb je een hoofdlampje nodig als je ’s nachts naar de top van de Kilimanjaro gaat wandelen. Neem voldoende batterijen mee. Batterijen bewaarde ik in sokken in mijn backpack, zodat ze minder snel leeg gaan.
- Thermosfles. Deze heb ik minder gebruikt tijdens de wandeldagen, maar de nacht naar de top heb ik de thermosfles voor de helft laten vullen met kokend water. Op de top had ik daarom heerlijk warm water om te drinken.
- Kopie paspoort. Neem ik altijd mee, kan geen kwaad.
- Eten. Ik had een plastic ziplock zakje mee vol met snacks. Voor de eerste 3 dagen had ik milkbreak en fruitkick koekjes mee van Liga. Vooral omdat ik dit ook als tussendoortje in Nederland eet, dus mijn maag is hieraan gewend. Een beetje herkenbaar voedsel is fijn. Vanaf dag 4 had ik andere dingen bij mij. Ik was heel blij met de Snickers die ik mee had. Ook had ik twee proteïne bars mee van het merk Trek in de smaak cacao/coconut. De Snickers en proteïne bar smolten een klein beetje als het warm werd, maar tegen de tijd dat ik ze at waren we al wat hoger en was het weer vast geworden. Voor elke dag had ik zo’n 1 á 2 snack bij mij.
- Zakdoekjes. Op het kamp werd toiletpapier voor ons verzorgd. Tijdens de wandelingen overdag heb je wel zakdoekjes nodig voor de kleine en grote boodschappen. Neem flink wat zakdoek pakjes mee, beter te veel dan te weinig. Ik had zo’n 5 á 6 pakjes bij mij en het ging allemaal op. Ook voor eventuele bloedneuzen (die bij mij gelukkig pas begon op het moment terug in het hotel).
- Mp3-speler. Lekker ouderwets had ik een mp3-speler gevuld met muziek. Batterijtje erin, oortjes mee en ik had een lekker muziekje. Je bent de hele dag actief bezig en ik vond het fijn om op die manier een rustmomentje te hebben. Wanneer ik ’s avonds ging slapen zette ik vaak eerst even wat muziek aan.
- Dwarsligger boekje. Als je aan het eind van de middag op het kamp aankwam was het soms wel fijn om een beetje te lezen. Je had hier niet heel veel tijd/energie voor, dus één boekje was voor mij genoeg.
- Contant geld, creditcard en pinpas. Dit wilde ik niet in het hotel achterlaten en heb ik mee de berg opgenomen. Uiteindelijk maar goed ook. Het contante geld had ik nodig voor de fooien na afloop, hier vertel ik er meer over. Ook was het handig om een creditcard/pinpas mee te hebben, omdat we nog langs souvenirwinkels zijn gegaan toen we weer aan de voet van de berg waren.
- Reisprogramma op papier. Dag-tot-dag beschrijving met welke route we zouden lopen en hoe veel uur we daar over zouden doen. Ik vond het leuk om elke dag een idee te hebben in wat voor gebied we zouden wandelen en wat ons te wachten stond.
- Oordoppen. Op het kamp slapen soms zoveel mensen dat het ’s nachts best rumoerig kan zijn. Ik vond het fijn om oordoppen in te doen zodat ik sneller in slaap viel.
In mijn daypack
- Camelbag van 3 liter van Decathlon. Dit is onmisbaar bij het klimmen van de Kilimanjaro. Ideaal om te drinken tijdens het lopen zonder dat je steeds een drinkfles uit je tas moet halen. Bijna alle dagen zat de camelbag ongeveer vol voor +-2 liter. Er was één lange wandeldag dat hij aan het begin gevuld zat met 3 liter. Maar je kan er ook voor kiezen om een camelbag te kopen van 2 liter en nog een aparte waterfles mee te nemen.
- Telefoon. Deze heb ik 7 dagen uit gehad dus is overbodig 😀 Al begreep ik van anderen dat je op de meeste dagen wel mobiel bereik had op de berg. Dus als je graag een sms’je wil versturen naar het thuisfront, dan zou ik je telefoon zeker meenemen. Op elk kamp waar je overnacht is een hut met elektriciteit. Het is alleen niet de bedoeling dat je daar gebruik van maakt. Neem daarom zelf een powerbank mee als je verwacht veel gebruik te maken van je telefoon. Vergeet in dat geval ook niet het oplaadkabeltje mee te nemen.
- Fotocamera. Zoals gezegd heb ik 7 dagen mijn telefoon uitgehad en heb ik daar dus geen foto’s mee gemaakt. Wel had ik een spiegelreflexcamera meegenomen. Dit is natuurlijk een iets zwaardere camera dan je telefoon, maar ik heb geen problemen hiermee gehad. Meestal had ik de camera opgeborgen in m’n daypack (pak je daypack dus niet vol zodat er nog wat ruimte overblijft voor de camera) en soms droeg ik ‘m een tijdje om mijn nek. Op één moment was de camera wel een probleem en dat was op het ‘belangrijkste’ moment, namelijk op de top. Ik stond op de top terwijl het sneeuwde. Dit zorgde ervoor dat de sneeuw ook op de lens terecht kwam en de foto dus heel wazig werd. Daarnaast begreep de gids die de foto maakte ook niet helemaal hoe de camera werkte (kan ik hem geen ongelijk in geven), waardoor ik alleen maar ver ingezoomde foto’s heb. Gelukkig gebruikten mijn twee mede bergbeklimmers hun telefoon en hebben zij een mooie foto kunnen nemen terwijl ik op de top stond 😊
- GoPro + waterdichte body + mini tripod. Hier heb ik filmpjes mee gemaakt onderweg. Beide had ik altijd aan de buitenkant van mijn backpack, zodat ik er makkelijk bij kon. De waterdichte body vond ik prettig om te gebruiken, maar dit is niet per se nodig. Het zorgt er wel voor dat je geen/nauwelijks geluid hoort op de filmpjes.
- Paspoort + medisch paspoort. Heb ik altijd in mijn daypack bewaard.
Wat zou ik de volgende keer wel/niet meer meenemen?
- Ik zou 1 wandelbroek/afritsbroek minder meenemen. Ik vond een hardlooplegging toch het fijnst zitten.
- Volgende keer zou ik 1 extra singlet/shirtje zonder mouwen meenemen, puur voor de hygiëne.
- Kruik/dopper. Zelf had ik een thermosfles mee, deze bleef warm van binnen maar koud van buiten. De twee andere mensen waarmee ik de Kilimanjaro ben op gegaan hadden een extra dopper bij zich en mocht ik lenen in de nacht. Wat we dan deden is deze laten vullen met kokend water, om er vervolgens lekker warm mee in slaap te vallen. Het kon ’s nachts nogal koud worden. Aanrader!
- Gamaschen. Als je ruimte wil besparen in je backpack, zou ik deze thuis laten. Ik heb ze niet gebruikt en vond het ook niet nodig.
- Muts/hoofdband. Ik had al een muts mee en twijfelde of ik een tweede zou kopen of een hoofdband om mijn oren warm te houden. Uiteindelijk heb ik voor de muts gekozen. Achteraf blij mee om twee redenen: (1) ’s nachts heb ik de muts op gehad tijdens het slapen omdat het zo koud was en kon ik het ook over mijn ogen en neus trekken tegen de kou en (2) het verbergt mijn vette haar vanaf dag 3 😊 Wanneer je twijfelt zou ik dus een muts kopen en geen hoofdband.
- Deet heb ik achtergelaten in het hotel en was ook de juiste keuze. Dit heb je niet nodig op de berg.
- Zonnebril. Misschien heb je opgemerkt dat ik geen zonnebril op mijn lijstje had staan. Ik draag namelijk nooit zonnebrillen, in plaats daarvan draag ik een petje. Neem vooral een zonnebril mee als je dat fijn vindt, maar ik heb hier geen behoefte aan gehad.
- Diomax heb ik niet meegenomen, ook wel bekend als hoogteziektepilletjes. Ik ben niet zo’n voorstander van overal pilletjes voor gebruiken en wil kwaaltjes liever ‘ondergaan’ in plaats van onderdrukken. Het is aan jou zelf hoe je met eventuele hoogteziekte wil omgaan, maar ik ontken niet dat meenemen nooit kwaad kan natuurlijk.
- Boek. Ik had twee dwarsliggers meegenomen, maar één was genoeg. Ik ben nauwelijks toegekomen aan lezen.
Dit was een hele lijst aan spullen die ik bij mij had. Hopelijk is het nuttig voor je en kun je zo makkelijker zelf bepalen wat je wel en niet mee wil nemen.
Omdat ik zoveel te vertellen heb over de Kilimanjaro, heb ik een aantal artikelen geschreven. Misschien vind je het leuk om daar verder te lezen over mijn ervaring:
- De Kilimanjaro beklimmen: zo heb ik mij voorbereid + praktische zaken
- De Kilimanjaro beklimmen: wat zat er in mijn backpack en daypack?
- De Kilimanjaro beklimmen: random tips
- De Kilimanjaro beklimmen: verlenging op Zanzibar + hotels waar ik sliep
- De Kilimanjaro beklimmen: hoeveel heeft het in totaal gekost?
- De Kilimanjaro beklimmen: dagverslag Machame route + wat had ik aan