Ga naar de inhoud

Reisverslag: mijn tips voor een bezoek aan Melaka, Maleisië

Tijdens mijn backpackreis door Azië was ik in de stad Melaka (wat ook wel wordt geschreven als Malacca of Malakka) in Maleisië. Ik had in totaal anderhalve dag de tijd genomen om de stad te verkennen. Nu zul je misschien denken, anderhalve dag, is dat niet veel te kort? Maar het gezellig centrum is zo compact, dat alle leuke plekjes dicht bij elkaar liggen. In mijn reisverslag zal ik alles met je delen wat je wil weten voor je naar Melaka gaat.

Beste reistijd

Melaka is een stad in het zuidwesten van Maleisië. In deze regio is het het hele jaar door gemiddeld 31 graden. Je kunt Melaka het best bezoeken van januari t/m oktober. In november en december heb je een grote kans op veel neerslag.

Als je de mogelijkheid hebt zou ik Melaka in het weekend bezoeken. Van vrijdag t/m zondag is er een hele gezellige avondmarkt met veel kraampjes. Dit maakt een bezoek aan Melaka extra leuk.

Verblijfsduur

Het centrum van Melaka is heel compact en daarom zijn de meeste bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar. Oké, ik vind iets snel op loopafstand, maar dit is écht te belopen. Van de ene kant van het centrum naar de andere kant wandel je in ongeveer 20 minuutjes. Binnen dit gebied zijn zo’n beetje alle historische plekken te zien. Je hebt dus niet heel veel tijd nodig om door te brengen in deze stad.

Omdat de stad zo compact is, hoef je niet heel lang in Melaka te blijven om de meeste plekken te bezoeken. Als je in het weekend gaat (vrijdag t/m zondag), zou ik zo’n één à twee dagen uittrekken voor een bezoek. Wanneer je op een doordeweekse dag gaat (maandag t/m donderdag), is een halve tot hele dag voldoende. Je kunt ook een dagtourtje boeken vanuit Kuala Lumpur, dan heb je een volle middag ter besteding in Melaka.

Vervoer naar en in Melaka

Melaka ligt op ongeveer 150 kilometer ten zuidoosten van Kuala Lumpur en op 135 kilometer van Kuala Lumpur airport. Je kan Melaka ook bereiken vanuit Singapore, dat op 250 kilometer afstand ligt. Melaka heeft een eigen luchthaven op maar een paar kilometer afstand van het centrum. Op dit moment gaan er per week 3 binnenlandse vluchten (niet naar Kuala Lumpur) en 1 buitenlandse vlucht (naar Pekanbaru, Indonesië).

Je kan Melaka op verschillende manieren bereiken. Ik ben met de bus van en naar Melaka gegaan. In deze blog heb ik precies uitgelegd hoe dit in z’n werk gaat als je vanaf Singapore reist. Behalve de bus kan je ook een auto huren. De wegen rondom Melaka zijn heel goed onderhouden en de mensen rijden er rustig. Helaas valt Melaka net buiten het treinnetwerk in Maleisië. Je kan wel de trein nemen tot aan Tampin (50 kilometer vanaf Melaka) en vandaar met de bus Melaka bereiken.

Wat te doen in Melaka?

Ik was in totaal ruim anderhalve dag in Melaka en heb veel bezienswaardigheden bezocht. Ik zal hier alles op een rijtje zetten en uitleggen welke plekken het waard zijn om te bezoeken.

Jonker street

Deze straat ligt midden in het centrum en is absoluut de moeite waard om doorheen te wandelen. In en rondom Jonker Street zijn veel kleine winkeltjes te vinden met lokaal eten en souvenirs.

Probeer vooral je bezoek in het weekend (vrijdag t/m zondag) te plannen, want dan wordt deze straat omgetoverd tot een grote markt. De hele straat staat vol met kraampjes. Er zijn kraampjes waar je lekkere verse fruitshakes kan kopen die voor je neus worden gemaakt, kraampjes waar je heerlijke streetfood kan kopen en dan zijn er ook nog de kraampjes met allemaal prullaria spulletjes en souvenirs. Verder staat er nog een podium aan het eind van de straat waar optredens gegeven worden. Op deze markt kan je je de hele avond vermaken!

Dutch Square (Christ Church, Stadthuys en windmolen)

Aan het begin van Jonker Street is een rotonde en plein genaamd Dutch Square. Hier vind je drie leuke (Nederlandse) bezienswaardigheden: Christ Church, Stadthuys en de windmolen.

Onderaan de heuvel in Melaka staat Christ Church. Deze kerk is ‘pas’ in 1753 gebouwd in de Nederlandse koloniale stijl. De kerk werd gebouwd om de hoger gelegen St. Paul Church (‘de bovenkerk’) te vervangen. Tegenwoordig worden er nog steeds een aantal diensten uitgevoerd en mag je de kerk als toerist bezoeken.

Op de rotonde staat een rood gebouw genaamd ‘Stadhuys’. In 1650 is het gebouwd door de toen aanwezige Nederlanders en diende het, je gelooft het niet, als stadhuis. Tegenwoordig is het het drukstbezochte museum van Melaka waarin de historie en cultuur van de omgeving en inwoners centraal staat.

Het derde Nederlandse punt op dit plein is de windmolen met een standbeeld van een koe ervoor. Dit is een kleine windmolen, ongeveer 1/10 van de normale grootte. Niet heel bijzonder, maar toch leuk om te zien op dit ‘Nederlandse’ plein.

Vooral ‘s avonds zie je veel trishaws rondom Dutch Square. Trishaws zijn fietsen met een karretje achterop waar toeristen in kunnen zitten. Je maakt vervolgens een tochtje door het centrum. Dit is opzich niet heel spannend, maar de trishaws spelen zo luid mogelijk muziek en zijn nogal bond uitgedost. Elke trishaw heeft zijn eigen thema, bijvoorbeeld Hello Kitty of Pokémon. Ik vond het best grappig om ze ’s avonds door de stad te zien rijden! Als je toch van plan bent om een tochtje te maken op een trishaw, weet waar je aan begint 😉

St. Paul Church, a Famosa Fortress en Dutch Graveyard

Het centrum van Melaka is gebouwd rondom een heuvel. Bovenop deze heuvel staat St. Paul Church, gebouwd door de Portugezen in 1521. Het is hiermee de oudste kerk van Maleisië én Zuidoost-Azië. In 1641 veroverden de Nederlanders Melaka en werd de kerk door de ligging ‘de bovenkerk’ genoemd. Op dit moment is de kerk een ruïne waar je rondom kunt lopen. Vanaf hier heb je een goed uitzicht over de stad.

Als je vanaf St. Paul Church naar beneden loopt, is er een pad dat leidt naar a Famosa Fortress, een voormalig fort uit de tijd van de Portugese bezetting.

Vanaf St. Paul Church loopt er nog een pad naar beneden naar de Dutch Graveyard. Ondanks de naam liggen er maar 5 Nederlanders en 33 Britten begraven op deze plek. Maria van Riebeeck (de vrouw van Jan van Riebeeck, de eerste gouverneur van Kaapstad) is in Melaka overleden en ligt hier begraven.

Melaka Strait Mosque

Net buiten het centrum is een relatief nieuwe moskee te vinden, genaamde de Melaka Strait Moque. Deze moskee is op water gebouwd en witgekleurd. Vanaf hier kun je mooie foto’s nemen van de moskee en de omgeving. Binnen kan je een rondleiding krijgen van een vrijwilliger. Hij zal je vanalles vertellen over de islam maar ook over Melaka.

De Melaka Strait Mosque ligt een stukje buiten het centrum. Ik ben lopend naar de moskee gegaan, maar dit was best lastig. Je moet een snelweg oversteken zonder stoplichten en over een brug lopen zonder wandelpad. De makkelijkste manier om naar de moskee te gaan is door een taxi of Grab te gebruiken.

Tempels

Net als in andere steden in (zuidoost-)Azië zijn er ook tempels te vinden in Melaka. In het centrum in de zijstraten van Jonker Street zijn bijvoorbeeld de tempels Cheng Hoon Teng en Xianglin een bezoekje waard.

Streetart

George Town staat bekend om de vele streetart, maar onderschat Melaka niet. Ook hier zijn veel straattekeningen te vinden. De meest zichtbare streetart zie je vanaf de brug tussen Jonker Street en Dutch Square. Een andere plek waar veel streetart te vinden is, is langs de Jalan Hang Kasturi straat (in een steegje tussen de straten Jalan Tukang Besi en Jalan Kampung Kuli). Behalve deze plekken is er nog veel meer streetart te vinden. Als je de zijstraatjes van Jonker Street induikt kom je vanzelf meer streetart tegen.

Is Melaka een bezoekje waard?

Voor mij is het antwoord hierop ja! Maar of dat ook voor jou geldt kan ik natuurlijk niet bepalen. Vind je het leuk om een klein gezellig stadje te bezoeken met veel (Nederlandse) historische gebouwen? Of vind je het leuk om streetart te bekijken en een gezellige avondmarkt in het weekend te bezoeken? Dan vind je Melaka waarschijnlijk leuk!

Veel plezier in Melaka!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *